Häst & hund

Häst & hund

Lektion för Maria

StalldagbokPosted by Lotta 2014-05-03 10:15:23
Igår red vi varsin privatlektion för Maria. Hon är världens bästa instruktör så är det bara! smiley

Tritill
Mål: Bli den fantastiska tölthäst som jag vet att han kan bli. Stärka tölten. Jobba med rakhet och lösgjordhet.
Råd med Tritill är att två gånger i veckan sätta lite mer press på honom. Och en gång i veckan med boots. Han behöver komma igång i kroppen och komma vidare. I tölten har han stora och lite långsamma steg och är lite "överrörlig" och sådana hästar behöver man försöka sätta i lite snabbare och mer energisk takt. Något Maria lärde sig med Svartur som också hade stora steg och då kunde bli passtaktig. Hitta hästens ticke-tacki. Han behöver också samlas ihop, bli lite kortare och bära sig med bakdelen. Vi gjorde skänkelvikning på öppna delen på volten och längs hela långsidorna. Noga med att hålla honom rak, jämna avslappnade steg och rätt övertramp i bak. Testa att även göra från marken så att man ser att bakbenen trampar rätt. Direkt från skänkelvikning, med bibehållen form, upp i tölt. Sätta takten och tänka framåt! Jag blir lätt för bromsande (både i kropp och tanke) för att det är lättare att få bra takt i lägre tempo. Men inte "lulla på" längre. Måste upp i högre tempo med mer energi och komma igång i kroppen. Ner med axlarna och hjälpa till med magmusklerna.
Maria tycker att han har blivit väldigt rak och jämn vilket var kul.

Tyr:
Mål: Tävla lätt klass
Råd med Tyr är att ta kontroll över hans form nu. Med Tyr(vom Rappenhof)-hästarna är det svårt att hitta en bra form enligt Maria. Antingen blir de för höga och öppna i formen eller för låga och bakom hand. Nu behöver Tyr komma ner i formen lite för att inte bli sågad med nya bedömningssystemet även fast takten är bra. Så nu ska Tony jobba med en kombination av att forma honom och även driva fram när han är där nere så att inte formen eller energin blir för låg. Formen på Tyr kommer man åt när man kommer åt vänstersidan. I vänster varv genom att ställa inåt och i höger varv genom att tänka lite utåtställning och hjälpa till med ytterskänkeln.

Maria red båda hästarna en stund och det var jättekul att se. Hon tyckte att båda kändes fina och hade gått framåt sedan sist hon kände på dem. Kul att höra och det är definitivt ridskolans förtjänst. Kontinuiteten att få hjälp en gång i veckan är super.