Häst & hund

Häst & hund

Lektion 11: Tritill är femgångare och Tyr är i onåd

StalldagbokPosted by Lotta 2014-05-17 11:31:09
I onsdags var det galoppövning på lektionen för Maria. Superbra övning där man fattar galopp över en bom i hörnet, sedan in i en gång av bommar på mitten, tvärs över medellinjen. Där bryter man av och sedan när man kommer ut ur gången fattar man galopp åt andra hållet över nästa bom i hörnet (svårt att beskriva i ord). Det är en svår övning då man vanligtvis inte tränar på så precisa övergångar och korta vägar. Tritill var super-superduktig. Och en annan sak. Vi råkade lägga pass!!! När vi kom ut ur tunneln och jag skulle fatta höger galopp så tog jag samtidigt i höger tygel för att svänga åt det hållet. Och då fick vi pass istället för galopp. Jag frågade Maria -"Är han femgångare nu?". -"Ja, ja!! Nu har du ännu mer att jobba med" svarade hon. Ingen tvekan alltså. smiley Jag tycker det är roligt. Det är så många som sagt att han är klockren fyrgångare, men icke det alltså. Han kan ju såklart fortfarande vara 4,5-gångare men passen finns där.

Lika duktig som Tritill var - lika stökig var Tyr... Han var som ett trotsigt barn. Han skulle minsann varken trava eller galoppera, bara tölta och gärna i full fart på helt andra vägar än Tony försökte styra honom. Tyr hamnade lite i onåd skulle man kunna säga, men det har gått över nu. smiley

Ett tips i den här övningen är att, om man inte har fattningarna på plats, så kan man utnyttja svängen och bommen att bara låta hästen rulla in i rätt galopp med vikthjälper och lätt i innerhanden. Vi skulle få prova en annan övning senare där man mer tränar på själva fattningen.