Häst & hund

Häst & hund

Tonys första avsittning

StalldagbokPosted by Lotta 2014-05-31 12:28:46

Tony har ridit, på riktigt, i typ tre år och fast han red på Máni som gjorde sina 180-gradersvändingar mm, så har han hittills inte ramlat av. Väldigt sadelfast faktiskt. Fast för sådär tre veckor sedan var det dags. Och det var mitt fel. Jag har skämts för det så jag har inte velat skriva om det... Men nu har jag skämt ut mig monumentalt i ett helt annat sammanhang så nu känner jag mig mogen.

Vi skrittade alltså på en grusväg och jag red nära och lite bakom. Tyckte att jag hörde något bakom oss så jag vände mig bakåt åt höger för att kolla. Då åkte spöet som jag höll i vänster hand fram och in mellan skinkorna på Tyr. Så från avslappnad skritt drog Tyr av en rad bocksprång. Tony höll nästan på att sitta kvar ändå, men så åkte han av. Han gjorde illa sig i ena ljumsken. Han har till och med fått åka och röntga sig och fått ridförbud tills det blir bättre. smiley Sista lektionen på Slätterne red jag båda hästarna. Tyr på vår lektion och Tritill på lektionen efter, då Tony inte kunde rida.

På första lektionen tränade vi på galoppfattningar. Maria hade ställt ut en fyrkant med koner och vid varje gjorde vi bakdelsvändningar. Tyr gick jättefint så länge vi höll oss behagligt i komfortzonen. Sedan började vi med galoppfattningar direkt ur bakdelsvändningen. Galopperade en bit, bröt av till skritt och så bakdelsvändning med fattning igen. Tyr var heldryg. Ville bara springa iväg i knappt styrbar tölt. Lika som förra gången det var galoppövning. Vi fick dock rådet att "stanna i övningen" fast det inte gick bra. Så jag kämpade och kämpade. Det var inte vackert, men till slut gick det riktigt hyfsat. Mycket bra övning för att träna fattningar. Bra tips att "stanna i övningen" och att se till att det händer saker precis hela tiden.

På andra lektionen bytte jag häst till Tritill och den lektionen var lugnare och ett bra exempel på ett helt vanligt träningspass där man stämmer av öppna, bakdelsvändning, framdelsvändning, tölt och trav. Tritill gick super-super-bra i vissa sekvenser. Maria sa en gång "han dansar ju!" Och det gjorde han faktiskt!